Zoran Zaev walking in the path of Lao Tzu, Losev, Descartes

0

During the last four years, Macedonia’s PM Zoran Zaev has cemented his status as a 21st century philosopher, hidden gem, polyglot, often unaware of his inane ability to connect with people, sometimes goats in their native tongue, glamorous intellectual and a scholar of the highest order.

Zaev’s words often echoed those of great thinkers, the likes of Tzu, Lesov, Descartes. We can go on, but you get the idea. Below is a list of quotes by Macedonia’s #1 intellectual who is unfortunately untranslatable into English.

– „Господ ме црпна од нивите.“

– „Јас сум Зоран Заев од село Муртино, некои ме викаат Зајче.“

– „Ено опшесво за сите.“

– „Да живее животот.“

– „Го донеле Заев на власт за да го смени името – ајде мајката!“

– „Рибата смрди од опашката.“

– „Да го поставиме таргетот или летвата малку повисоко.“

– „Го пробивме звучниот ѕид на сите времиња.“

– „Да поставиме сидро кое ќе влече напред.“

– „Го прелапуваме големиот заб.“

– „Нема да дозволиме ширење на Пандорината кутија.“

– „Дури и да е противправно, не може не бива – ќе се најде начин.”

– „Со сила на човека можеш да му дадеш.“

– „Сите оние коишто имат уши, а се прават слепи.“

– „Се случи дожд од 93 литра во секунда.“

– „Гарантираме средна плата 500€, минимална плата 1000€.“

– „Ќе ги намалиме глобите за 150%.”

– „Железни опинци ќе облечам.“

– „Да направиме брејн дрејн.“

– „Ни треба камшикар.“

– „Весламе со палка.“

– „Закукулено, замумулено.“

– „Да ги начучулите ушите.“

– „Нема да се срамуваме.“

– „Нема воздух, а велат – ајро, ајро.“

– „Сакам барем една фасада да ја соблечам.“

– „По пола диазапамче.“

– „Нешто шупоти.“

– „Хајуду? Добри сте? Све е океј?“

– „Хев а њу јиар еврибоди.“

– „Јуроп ис морр сексипил грл.“

– „Но дискасисти.“

– „Чукамо се ударамо у градима нашима.”

– „Цар Самуил је пуно шетао, а и Кирил и Методиј су радили исто такве ствари.“

– „Одозгора на тога.“

– „Ставичемо плочке.“

– „Јас сум првиот премиер што се поклонил на гробот на Гоце Делчев во Благоевград.“

– „Холокаустот е еврејска традиција.“

– „Турците се бореле против османлиите.“

– „Aко баклавата е изедена, типсијата стоо!“

– „Ние го наметнавме, го тупосавме.“

– „Брат ми е душа напатена.“

– „Иднината веќе не ни е судбина.“

– „Ќе ја дадеме Македонија во богато семејство.“

– „Не гибајте ми ја жицата македонска оти изгубен во времето, би го барал семето одејќи по жица.“

– „Датум за преговори имаме! А вие, мож да пукнете ако сакате што не го решивте ова прашање!“